Hur kan en elevator pitch hjälpa dig som ledare och konsult?

Hamnar du ofta i situationer där du inte riktigt får fram det du vill säga? Känner du att du ibland inte får fram ditt budskap? Du har superkoll på vad som bör göras och vad problemen är, men de som lyssnar verkar inte fatta. Vilket blir otroligt frustrerande!

Lyckas du för det mesta göra bra presentationer och framföranden. Men känner att det tar för lång tid att förbereda.
Visste du att det finns en unik men enkel metod för hur du med lite förberedelser kan ta vilket budskap som helst och maximera effekten av det på en målgrupp?

Metoden känner du säkert igen för den kallas för Elevator Pitch. Alla har hört ordet och du kanske tycker att du vet hur man gör. Den ursprungliga sälj pitchen utformades för att sälja en idé under en genomsnittlig hisstur. Hur kan du som konsult och säljare tänka när du fångar möjligheten att på 60 sekunder i hissen presentera dig?

Det finns många spännande mötesplatser både online och offline som tar hissens plats. Affärsluncher, mässor, mingel, affärsnätverk, eller den virtuella hissen på LinkedIn, där du kan möta massor av intressanta människor. Här är verkligen Elevator pitchen ett effektivt redskap som hjälper dig till nya affärsmöjligheter.

Vet du vilka fyra delar som ingår i en bra elevator pitch?

Läs vidare så ska vi lära dig grunderna i en elevator pitch som de flesta konsulter som vi utbildar inte har koll på.

Grunden bygger på är att skapa följande struktur, i exakt denna ordning;

Vem är du? Vad gör du? Vad gör dig unik? Vad vill du?

Följer du denna formel i en kort pitch så kommer du med stor sannolikhet får mycket mer effekt i ditt budskap. Du får stor påverkan med lite förberedelser. Du slipper frustrationen av att inte få andra att förstå dig.

De flesta missar denna formel och vanligt är att man pratar för mycket om detaljerna. De flesta missar att lyfta fram det unika och framför allt att var väldigt tydlig med att säga vad du vill. Känner du igen dig?

På samma sätt kan du även använda pitch formeln när du ska pitcha in en idé.

Ta följande exempel. Du vill sälja in till lednignen i ert bolag att ni ska satsa på ett nytt samarbete med en partner som du träffade på en mässa. Du tror samarbetet kommer att ge stora affärsmöjligheter, dessutom skulle det boosta din karriär och utveckling eftersom du brinner för att få igång detta samarbete. Du är helt övertygad om att det denna partner arbetar med är framtiden! Men tyvärr har alla i ditt bolag inte sett detta än.

Tänk dig situationen att du kommer till kontoret och hamnar i hissten tillsammans med en chef, som ställer frågan: ”Hej, jag hörde från Maria att du hade stött på något intressant företag som du tyckte vi skulle jobba med. Du vet att vi är väldigt selektiva med att inleda partnersamarbeten efter floppen med Megacorp förra hösten… Berätta, varför ska vi jobba med detta företag?

Tar du chansen eller inte?

Nu är det din tur

Testa dig själv och börja med att skriv ned svaret på de fyra frågorna i formeln. Börja med att svara utifrån dig och ditt företag. Gå sen vidare och gör samma sak när du ska pitcha in din idé. Enkelt? Det är just det som är skönheten med en elevator pitch, att det är just en mycket enkel och effektiv modell. Tänk på samma sätt vad gäller dina budskap. Ju enklare och tydligare du kommunicerar dina budskap, desto bättre. Att du inte ska krångla till det!

Hur gick det? Många fastnar på frågan om vad som gör dig unik? Det kan vara för att man inte har koll på företagets övergripande strategi och vad som får kunderna att köpa av just er, hur ni skiljer er från era konkurrenter. Pitch processen är även ett sätt att testa er övergripande strategi.

Vill du läsa mer om Elevator pitch så rekommenderar vi Daniel Pinks bok, To sell is human, http://www.danpink.com/books/to-sell-is-human/ här får du tips om du du kan förbättra just din elevator pitch. Han ger bland annat tips om hur du vässar din pitch med tekniker som frågor, rim och stories.

Kolla på det här videoklippet för inspiration -en riktigt bra och rolig pitch!

Om du vill lära dig mer om elevator pitch, kolla in vår kostnadsfria videoserie i fem delar om hur du gör en bra pitch.

Lycka till med din elevator pitch!

Bästa hälsningar

Johanna och Ashley

nordicvibe

Share This